Zeneoktatással a kerület kilenc iskolájában vagyunk jelen.

Az általános iskola 1. és 2. osztályos tanulóinak zenei előképző csoportokat indítunk minden tanévben, ahol a gyerekek 6 – 15 fős csoportokban még főként játékos formában sajátíthatják el a zenetanulás alapjait hetente 2×45 perces foglalkozásokon.

A zenei előképző elvégzése nem kötelező, de ajánlott. Az általános iskola 2. osztályosai – amennyiben az adott hangszeres tanszakon van szabad hely – már akár hangszert is választhatnak maguknak, amit heti 2×30 percben egyéni oktatás keretében  tanulhatnak.

 

 

Hangszeres szakokra jelentkezés esetén egyéni képesség felmérésre kerül sor, melynek alapján a jelentkezési időszak lezárultával a pedagógusok és az intézmény vezetője döntenek a felvételről.

A hangszertanulás hetente 2×30 perces egyéni tanórákon történik, de mellette kötelező a 2×45 perces elméleti tárgy – szolfézs – tanulása is. A kamarazenei és zenekari csoportok munkájába a hangszeres tanár javaslata alapján bármikor lehet csatlakozni.

 

Iskolánkban klasszikus-, népzenei, illetve könnyűzenei (jazz) tanszakokon tanulhatnak a jelentkezők az alábbi hangszereken:

Klasszikus szakokon:

hegedű, cselló, nagybőgő

fagott, furulya, fuvola, klarinét, oboa, szaxofon

trombita, harsona, kürt, tenorkürt, tuba

zongora, magánének, gitár, ütő

Népzenei szakokon:

furulya, hegedű, brácsa, bőgő, koboz, népi ének, klarinét, népi ütőhangszerek

 

Jazz szakokon:

basszusgitár, dob, gitár, zongora, szaxofon.

Célunk, hogy növendékeink minél előbb megtapasztalják a társas zenélés örömét, tanuljanak meg egymásra és a zenére figyelni. Tehetséges tanítványainkat rendszeresen szerepeltetjük házi és országos versenyeken, megmérettetéseken. Mindezt hozzáértő, elkötelezett, a magas színvonalú zeneoktatás mellett aktív színpadi szereplőként is tevékenykedő tanárok vezetésével és segítségével tehetik.

Az oktatás az intézmény Pedagógiai Programjában szereplő tantervben meghatározott tananyag alapján – a tanuló egyéni adottságait figyelembe véve – történik.

Hangszeres növendékeink számára az iskolai hangszerkölcsönzés ingyenes.